ISOBLACE is een verfrissende nieuwkomer op de markt voor ondervloeren:

Jonge onderneming uit Terneuzen debuteertde tijdens InCoDa 2024

 

Een 4 mm dunne ondervloer gemaakt uit een kunststof die recyclebaar is en die toegepast kan worden onder alle vloertypen. ISOBLACE is het bedrijf achter deze vernieuwende ondervloer en Yannick Koreman is de drijvende kracht achter deze onderneming. De voormalige stoffeerder ontwikkelde het product zelf en brengt het nu op de Nederlandse markt. Op een stand tijdens de afgelopen editie van InCoDa in Gorinchem kreeg de ISOBLACE- ondervloer veel aandacht van bezoekers en van de andere exposanten. Want Yannick wil graag samenwerken: “Het product leent zich goed voor integratie met bestaande topvloeren.”

Het verhaal achter ISOBLACA is een klassiek voorbeeld van een waarom-bestaat-dit-nog-niet verhaal Yannick was in 2015 stoffeerder en werkte met de bekende en bestaande merken ondervloeren: “Kwalitatief allemaal redelijk in orde, maar relatief dik, prijzig en arbeids- en tijdintensief om te leggen. Plus de thermische en akoestische waarden waren niet altijd even sterk. Egaliseren zag ik als een beter alternatief vanwege de snelheid van werken met een relatief dunne laag. Maar een egalisatie alleen levert natuurlijk geen akoestische of thermische verbeteringen op. Ik zocht dus naar een dergelijke dunne laag met deze eigenschappen maar die bestond nog niet.” Dus dacht hij zelf na over een dunne ondervloer die goede thermische en akoestische eigenschappen zou combineren en snel gelegd kon worden. Het liefst uit een materiaal zonder pvc dat vrij eenvoudig gerecycled kon worden.

Prototype

Hij experimenteerde met diverse soorten plaatmateriaal en had in 2019 een prototype gereed. Gemaakt van TPE (thermoplastisch elastomeer), ook bekend als synthetisch rubber, en met goede eigenschappen op het gebied van isolatie en akoestische waarden, zo bleek uit een onderzoek door het bekende laboratorium Peutz. “Ik heb na overleg octrooien aangevraagd voor Europa en de Verenigde Staten en heb een BV opgericht om deze ondervloeren te gaan produceren en verkopen. Ik had contacten met fabrieken voor de productie. Toen brak er een virus uit…” De pandemie zette de ontwikkeling van het product stil en alle contacten die hij met de vloerenindustrie had gelegd om de ISOBLACE laag te integreren in vloerdelen verwaterden.

Eind 2022 pakte hij de draad weer op, maar nu als eigen merk met een eigen gezicht en logo. “Ik stond voor een keuze: de handdoek in de ring werpen of toch zelf doorgaan? Veel mensen verklaarden me voor gek en zeiden: je gaat het opnemen tegen hele grote namen in de markt met veel marketingkapitaal en grote budgetten voor R&D maar ik ben toch doorgegaan.” Yannick pitchte als Zeeuw de ondervloeren vorig jaar bij regionale Zeeuwse investeringsmaatschappijen de meest uitgeklede variant, De huidige ISOBLACE BASIC, en met succes. De ondervloeren zijn nu in productie genomen in Nederland.

‘ISOBLACE is stabiel, isoleert via een laag lucht zoals dat ook gebeurt bij thermisch glas voor ramen en bevat minder materiaal dan andere ondervloeren’

 

Onder iedere vloer

De ISOBLACE BASIC is 4 mm dun en op basis van TPE, een materiaal dat Yannick kende vanuit de deurmatten. “Het is stabiel, isoleert via een laag lucht zoals dat ook gebeurt bij thermisch glas voor ramen en bevat minder materiaal dan andere ondervloeren.” In principe kan iedere topvloer op ISOBLACE gelegd worden. Harde topvloeren zoals parket en laminaat kunnen direct op de ondervloer geplaatst worden. Bij pvc-, tegel-, giet- en grindvloeren is er een tussenlaag nodig, bijvoorbeeld in de vorm van een ontkoppelingsmat of droge dekvloer zoals een mdf-systeem. ISOBLACE kan zowel onder als boven vloerverwarming toegepast worden. Wanneer ISOBLACE onder de vloerverwarming wordt toegepast, houdt het optrekkende kou tegen. “Past men ISOBLACE boven op de vloerverwarming toe, dan houdt het de warmte van de vloerverwarming extra lang vast waardoor de gebruiker van een fijn, stabiel binnenklimaat profiteert”, aldus Yannick.

 

Integratie

Naast de BASIC is het nog steeds mogelijk om ISOBLACE als akoestische onderlaag fabrieksmatig onder bijvoorbeeld SPC-vloerdelen te integreren. “Deze variant is 1.8 mm dun maar heeft dezelfde akoestische eigenschappen als kurk dat door veel fabrikanten wordt gebruikt. Kurk is een prachtig natuurproduct, maar zeer lastig te scheiden van de topvloer bij recyclen. ISOBLACE kan van hetzelfde materiaal als de topvloer worden gemaakt waardoor je de gehele vloer meteen kunt vermalen om het materiaal te hergebruiken. Belangrijk om te weten als vloerenfabrikant met de recycle eisen vanaf 2030 in het achterhoofd.” Varianten van de BASIC met brandwerende eigenschappen en volledige recyclebaarheid zijn op dit moment in ontwikkeling.

Het installeren van ISOBLACE BASIC is eenvoudig, zegt de voormalige stoffeerder: “De tegels zijn licht van gewicht en voorzien van een handig kliksysteem. Er is verder geen voorbereiding of nabewerking nodig. Je kunt ISOBLACE gewoon, zonder lijm, op iedere ondervloer leggen. Egaliseren is niet nodig, dat doet ISOBLACE zelf al. En afwerken kan dus met ieder gewenst vloertype. Het op maat knippen van de tegels is ook vrij eenvoudig omdat het zo’n dun product is. De honingraat vorm zorgt voor een stabiele aansluiting van de tegels.”

‘Dit is de toekomst voor vloeren en ondervloeren. Het is de ondervloer met de beste waarden die tot nu toe gehaald zijn’

 

Isolerend

“De meeste ondervloeren met goede warmte- (en geluids-) isolatiewaarden zijn vrij dik. Dat maakt ze in bestaande situaties vaak lastig om te plaatsen. Deuren en kozijnen moeten ingekort worden door een forse verhoging van de vloer. Bij ISOBLACE is dat allemaal niet nodig. De totale hoogte van de vloer wordt slechts met 4 mm verhoogd”, zo stelt hij vast. Op de vraag of de lucht in het product niet werkt als een klankkast voor contactgeluid zegt Yannick: “Dat zou je misschien denken. In de ruimte zelf hoor je het contactgeluid wel, maar in de ruimten eronder en ernaast heel veel minder. Ik heb inmiddels NSG-certificaten voor toepassing onder laminaat, MDF met een vinyl toplaag en MDF met een pvc-toplaag en de scores voor geluidsisolatie zijn zeer goed. Namelijk 13 dB Llin/ 25 dB Lw, dat zijn echt bijzondere waarden voor een dun product met lucht.”

 

Debuut

Tijdens de afgelopen InCoDa (22, 23 en 24 september in Gorinchem) was ISOBLACE present met een stand op deze vakbeurs voor vloeren, wand- en raamdecoratie. Yannick aan de vooravond van die beurs: “Ik hoop daar in contact te komen met zowel stoffeerders die op zoek zijn naar een goede ondervloer van slechts 4 mm dun als met fabrikanten die op zoek zijn naar een prima isolerende onderlaag voor hun vloerbedekking. Ik weet dat er diverse groothandels aanwezig zijn en wellicht kan ik ook voor hen iets betekenen met dit product. De stand zal zeker opvallen door de BASIC vloeren die wij in opvallend zwart en lichtblauw gaan tonen. Dit is de toekomst voor vloeren en ondervloeren. Het is de ondervloer met de beste waarden die tot nu toe gehaald zijn, gemaakt in Nederland en geschikt voor onder ieder vloertype en op of onder elke vloerverwarming en koeling. Bestemd voor de consumenten- en projectmarkt, gemaakt van recyclebaar materiaal en door iedereen te leggen. Het is gewoon dé oplossing als ondervloer, zowel als los product als geïntegreerde onderlaag van iedere strook of tegel vloerbedekking.”

Op dit moment verkoopt Yannick de ondervloeren via de website van Akoestiekwinkel.nl en hij zoekt aanvullende verkoopkanalen.

 

Copyright
© 2024 Business Content Media Den Haag. Niets uit dit artikel of deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, elektronisch,  op geluidsband of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever Business Content Media/Vakblad Interior Business magazine.

Dit artikel is verschenen in Vakblad Vloeren Business Magazine, editie september 2024. Nog geen abonnement of wilt u een abonnement cadeau geven? Mail naar linda@businesscontentmedia.nl voor de meest recente aanbieding.