Een groep derdejaars studenten Sustainability van de Universiteit Utrecht heeft een bedrijfsplan voor Forbo Flooring gemaakt om haar linoleum lonend circulair te maken. Met het resultaat van deze Student Challenge wil Forbo post-consumer linoleum gaan inzetten als grondstof voor nieuwe producten. Op dit moment wordt linoleum zo’n dertig jaar gebruikt als vloer, waarna het vaak wordt verwijderd en weggegooid. Forbo wil nu faciliteren dat dit ‘afval’-linoleum wordt opgehaald, schoongemaakt, gegranuleerd en geperst waardoor een nieuw product ontstaat. Dat kan gebruikt worden als grondstof voor nieuwe producten zoals bijvoorbeeld schoolmeubilair.

De eerste stap in het proces van het sluiten van de ‘linoleum-loop’ bestond uit het volgen van het linoleum dat is toegepast als vloer. Aangezien Forbo beschikt over alle klantgegevens en dus weet waar haar vloeren liggen, kwam de focus van stap 1 te liggen op het vinden van bedrijven die het linoleum willen en kunnen verwijderen. Met de inventarisatie van de studenten heeft Forbo daar nu verbeterd inzicht op.

Voor recycling zijn alleen grotere hoeveelheden post-consumer linoleum interessant. Hele kleine oppervlakken kosten teveel om te transporteren en verwerken. Daarom is het advies van de studenten als volgt: vloer-, demontage- en sloopbedrijven moeten beginnen met het verwijderen, scheiden en transporteren van linoleum uit projecten van 300 vierkante meter of groter.

De volgende stap in het recyclageproces is het transport van het verwijderde linoleum van de verwijderingslocatie naar de recyclinglocatie(s). Voor het proces maakt het niet uit wie dit precies doet. Na aankomst op de recyclinglocatie moet het post-consumer linoleum gerecycled worden. Omdat het ‘afval’-linoleum in verschillende vormen, maten en condities aankomt, moest een recyclingmethode worden gevonden die bij al deze linoleumvormen paste. Na onderzoek van de verschillende opties, bleek de meest haalbare – en dus geadviseerde – recyclingmethode de volgende: borstel het materiaal schoon en granuleer het, waarna het kan worden verhit en geperst tot een nieuw product. Voor specifieke toepassingen kunnen er ook nog enkele nieuwe grondstoffen worden toegevoegd om zo de eigenschappen van het materiaal te verbeteren. Forbo legt op dit moment de laatste hand aan een intern onderzoek naar de technische eigenschappen van het materiaal.

De laatste stap in het ‘closing the loop’- onderzoek bestond uit het vinden van nieuwe toepassingen voor het gerecycleerde product. De studenten vonden meerdere interessante toepassingen zoals het gebruik in schoolmeubilair. Daarnaast adviseerden ze om de haalbaarheid als boekbindmateriaal en schoolbordafdekking verder te onderzoeken.

Met de inkomsten uit de verkoop van het nieuwe materiaal lijken de kosten van verwijdering en recycling te worden gedekt. Forbo Flooring gaat nu op zoek naar de verschillende partners om het plan ook daadwerkelijk te realiseren. Daarnaast wordt de haalbaarheid van het nieuwe materiaal als boekbindmateriaal en schoolbordafdekking – zoals hierboven beschreven – verder onderzocht.

Mocht u geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan dit project of meer informatie willen, mail dan de programma manager duurzaamheid van Forbo Flooring : marjolein.geldervan@forbo.com. Of kijk op www.forbo-flooring.nl/duurzaamheid.