Lijm uit een worst in plaats van uit een emmer

Bona BGV bijeenkomst in Utrecht benadrukt nieuwe producten en gecertificeerd werken
De kop van dit artikel oogt misschien heel droog maar het is wel de essentie van een van de zaken die Bona half oktober onder de aandacht bracht bij een gezelschap van Bona Gecertificeerde Vakmensen (BGV). Tijdens deze bijeenkomst in het Van der Valk hotel in de Domstad kwamen naast deze nieuwe vorm van verpakken de verschillende certificaten waaraan de producten van de Zweedse firma voldoet, de Mega EVO lijm als aanvulling op de Traffic serie en de mogelijkheid om als parketspecialist ook het onderhoud van elastische vloerbedekking erbij te nemen in het servicepakket aan de orde. Nico Booster verzorgde de centrale presentatie.
Directeur Erik Tersteeg die recentelijk benoemd is tot Sales Director van Bona voor Europa en het Midden-Oosten en als zodanig de dagelijkse leiding van Bona Benelux binnenkort gaat overdragen, opende de bijeenkomst met een korte stand van zaken over het BGV-programma. Er zijn op dit moment 75 gecertificeerde BGV parketspecialisten in Nederland (waarvan er 34 aanwezig waren in Utrecht) en begin november komt daar na een training van twee dagen een groep van 16 BGV’ers bij. “We willen de titel BGV meer bekendheid geven bij consumenten zodat ze weten dat ze een echte Bona specialist in huis halen. Het beginpunt van de communicatie met consumenten blijft de Spraymop als onderhoudsmiddel, deze is nu ook verkrijgbaar via bol.com en brengt zo hopelijk ook de interactie met jullie verder op gang.”
BGV heeft een eigen website met informatie en contactgegevens voor consumenten die via hun postcode de lokale specialist kunnen vinden. In de maand april tot mei van dit jaar werd de site door 8.271 unieke bezoekers bekeken, gemiddeld 40 seconden lang. Erik toonde een app van een afzegging voor deze bijeenkomst van een BGV parketteur die via de site een klus had staan voor deze dag. “We schieten regelmatig berichten in de markt via sociale media en in een maand tijd leverde dat bijna 200 reacties op in een lastige tijd voor parket. We gaan door met het verzamelen van relevante data voor jullie als BGV en willen jullie ook meer in beeld brengen bij consumenten.”
Platgeslagen regenpijpen
Torben Schuy is productmanager van Bona voor professionele kleefmiddelen en vloeronderhoud en werkt al 20 jaar bij de Duitse vestiging van de fabrikant. Hij bevestigde de dramatische cijfers voor parket in Nederland: 1,5 procent van de huidige vloerenmarkt is parket. Maar er is overal een forse daling van de vraag naar houten vloeren in Europa: De Duitse markt daalde met 46 procent in 12 maanden tijd, de Federatie van Europese Parketfabrikanten noteerde gemiddeld over heel Europa een daling van 30 procent in deze periode. In 2023 werd er in Nederland 925.000 vierkante meter aan parket gelegd, in 2022 was dit nog 400.000 vierkante meter meer. Driekwart van de Nederlandse parketvloeren wordt volledig verlijmd, 23 procent wordt zwevend gelegd en slechts 2 procent wordt nog genageld. De markt is voor het grootste gedeelte overgenomen door wat een parketteur in de zaal ‘platgeslagen regenpijpen’ noemde.
Torben introduceerde een kartonnen koffer met daarin drie worsten van elk 6 kilo gevuld met lijm. Dit Bona Smartpack zorgt voor veel minder afval, de lijm hardt niet uit in deze folieverpakking en je benut alle lijm: zeer effectief dus. Torben: “Een onaangebroken emmer kan je maar 1 jaar bewaren, een onaangebroken worst 2 jaar want er komt geen vocht van buitenaf bij zoals bij emmers. De folie van de worst kan na gebruik volledig worden opgevouwen tot een pakketje van 40 gram dat meekan met het reguliere huishoudelijke afval.” Met een speciale blauwe verdeler (of de achterkant van de lijmkam of zelfs met een roller) duw je de lijm uit de worst en sluit deze daarna af met een tie-wrap. Wat wanneer je te veel lijm eruit duwt? Terug stoppen lukt niet. Torben: “Na twee of drie keer weet je hoeveel eruit komt en wat je nodig hebt. Het inschatten is echt heel eenvoudig.” Ook het uitsmeren richting hoeken is geen probleem.
‘Driekwart van de Nederlandse parketvloeren wordt volledig verlijmd, 23 procent wordt zwevend gelegd en slechts 2 procent wordt nog genageld’
Soepel uitsmeren
Een vrijwilliger uit de zaal, Richard, meldt zich om de lijm uit de worst op een bord uit te smeren met een lijmkam. “Het smeert soepeler uit dan vanuit de emmer, het voelt iets vloeibaarder aan.” Hij is tevreden over de ril van de lijm uit de worst: “Mooi stevig.” Torben wijst erop dat er in een emmer altijd een kilo aan opgedroogd materiaal achterblijft, dus een emmer van 15 kilo heeft in de praktijk na gebruik meestal 14 kilo opgeleverd. “Met een worst pers je 99 procent van het materiaal eruit. Behalve de Titan lijm gaan we alle Bona lijmen op termijn in worsten verpakken. Het is beter voor het milieu, ondanks dat onze emmers al voor driekwart uit gerecycled materiaal bestaan. We houden voorlopig zowel de emmer als de worst voor de lijmen in het programma, maar op termijn nemen we afscheid van de emmer.” In Frankrijk zijn de worsten al een groot succes, zo weet hij te melden. “In de toekomst verkopen we dus per verpakking minder lijm maar we zorgen wel voor veel minder afval. De Smartpack is in totaal 3 kilo zwaarder maar is eenvoudiger te tillen en botst niet tegen de benen tijdens het lopen.” De folie van de worst bestaat uit 4 lagen die de lijm optimaal beschermen tegen licht, vocht en zuurstof. “De pallets met Smartpacks zijn ook veel stabieler in de opslag, er passen er meer op een pallet en zo bespaart iedereen ook ruimte. Er is geen prijsverschil met de emmer, trouwens.”

Dennis reinigt de pvc-vloer.
CM update
Torben vraagt ook aandacht voor een andere versie van meten om het restvocht in een zandcement dekvloer te kunnen bepalen. “Het cement is in de loop der jaren van samenstelling veranderd. De huidige meetmethode is hierdoor minder betrouwbaar geworden. Cement is tegenwoordig natter en bevat minder zand dan vroeger. Het meten van de Relatieve Luchtvochtigheid is dus aan te raden als aanvulling op de klassieke CM meting, dan weet je echt of de dekvloer te nat is om parket op te leggen of niet.”
In principe is de aannemer verantwoordelijk voor de kwaliteit en de staat van de dekvloer, maar door het gebruik van silaan lijmen is de verantwoordelijkheid meer en meer opgeschoven richting de parketlegger in Duitsland, zo geeft hij aan. “Water is er in vloeibare staat, in vaste vorm als ijs en als gas. Dat laatste meten we eigenlijk niet en dat zou wel moeten. Je ziet het niet dus weet je het niet en wat je niet weet moet je meten. “Hij toont een filmpje met een zogenaamde KRL meter zoals deze al op grote schaal in Zweden, Australië en Azië wordt gebruikt: net als bij CM een monster uit de dekvloer tikken of boren (100 gram), dit fijnslaan met een hamer in een plastic zak, de inhoud in een afgesloten koker gieten, deksel erop, meetapparaat erin en na 15 minuten weet je de RLV van het materiaal. “Het gas komt vrij tijdens het fijnslaan, daarom moet dit in een zak gebeuren.
De test werk voor zandcement als anhydriet vloeren, zorg ervoor dat je de bovenste 30 procent van het monster niet meet maar de twee derde daaronder voor een representatief beeld.” De zaal kijkt verbaasd naar het gat in de dekvloer: 6 cm diep? Dan raak je verwarmingsleidingen. Torben: “In Duitsland laat degene die de dekvloer giet een vlaggetje achter op een meetpunt voor de parketlegger: hier kun je meten zonder een leiding te raken. Zou hier ook moeten gebeuren.”

De paarse pad met wings
‘Het cement is in de loop der jaren van samenstelling veranderd. De huidige meetmethode is hierdoor minder betrouwbaar geworden’

Flexisand met nieuw gewicht en led lamp.
Certificaten
Nico ging even in op de verschillende productcertificaten waar parketprofessionals mee te maken hebben en krijgen in de toekomst. “Bona wil veilige en duurzame producten maken, zowel voor de verwerker als voor de omgeving. Daarvoor behalen we certificaten en updaten deze regelmatig. Op de site staan altijd de meest actuele versies die jullie per product kunnen downloaden en laten zien.” De bekendste is de Emicode (EC) die de emissie van schadelijke stoffen aangeeft. EC1 en EC1 Plus zijn inmiddels standaard begrippen. “Sinds 1 juli 2024 gelden er strengere regels voor EC1 en EC1 Plus en wij passen onze producten nu aan. Hooguit 3 procent VOC-emissie is nu de norm van EC1 Plus, 5 procent voor EC1 en maximaal 8 procent voor EC 2. Het is naar boven doorgeschoven, de meeste van onze producten voldoen volgens de nieuwe regels nu aan EC1 of EC1 Plus, we proberen alles zoveel mogelijk weer op EC1 Plus te krijgen via het door ontwikkelen van producten.” LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) is het certificaat van het Amerikaanse Green Building Council en wordt net als BREEAM (Building Research Environmental Assesment Method) met name gevraagd vanuit architecten, aannemers en opdrachtgevers vanuit de projectwereld.
“Het merendeel van onze producten voldoet hieraan, kijk op de site om het zeker te weten of neem contact met ons op in Haarlem bij twijfel.” De Franstalige markt hanteert (uiteraard) een eigen systeem: Emissions dans l’interieur in de klassen A+, A, B en C, van groen naar rood en Bona zit vooral in A+ met de producten. Greenguard van United Labarotories is ook een milieulabel en hier scoort Bona de kwalificatie Gold, de hoogste klasse. “We hebben van ieder product een veiligheidsinformatieblad dat je eigenlijk altijd bij je moet hebben mocht er ineens een inspectie plaatsvinden. Dat komt nooit voor, maar het is altijd handig om te weten of we eraan voldoen mocht er een vraag komen.”

Het aanbrengen van de Pure HD.

Het testen van lijm uit een worst.
Kickstand
De Flexisand schuurmachine heeft een upgrade gekregen: een kickstand met rode wieltjes om de draaischijf van de vloer te kunnen tillen en erop te plaatsen als tussenstation. Een andere toevoeging is een ring met led lampjes van 3.000 lumen met bijna 360 graden verlichting rond de machine. “Hierdoor zie je eventuele schuurkrasjes eerder en beter… De ring past op iedere schuurmachine, niet alleen die van ons, en werkt met een stekker.” Nico wijst ook op het gewicht: een ring van 11 kilo die eenvoudig aan te brengen is. En er is een nieuwe multimeter voor op de machine die meet in tijd, volt en hertz. Dan zijn er nog de Diamond Sanding Plates voor het verwijderen van oude taaie of harde lak, extreem hard of kopshout en lijm of tapijtresten op een houten vloer.
Nico vraagt ook aandacht voor Bona Mega EVO, in april gelanceerd maar volgens hem een parketlak die meer aandacht verdient: “Nederland is een Traffic land, jullie gebruiken voor 95 procent Traffic zien we aan de bestellingen. Maar deze lak is wereldwijd de meest toegepaste: 400 miljoen vierkante meter. De EVO heeft de ingebouwde harder van de Traffic Go en sinds kort is er een ultramatte versie die ook voor jullie aantrekkelijk is. Hij is een stuk goedkoper dan de Traffic en is een oplossing voor een vloer waaraan minder hoge eisen worden gesteld.” De zaal mompelt: “De Traffic is prima: allround, dus ook goed voor goedkoper lamelparket. Waarom zou ik veranderen?” Een veelgehoorde vraag in de branche.

Schrobmachine op een pvc-vloer
‘Er zijn inmiddels zoveel labels die zelf verzonnen zijn door fabrikanten. Het is een jungle, ik weet het: de EU heeft 230 labels goedgekeurd’
Aanvulling
Nico wijst op het Resilient programma van Bona waarbij elastische vloerbedekking niet meer alkalisch en dus zeer vervuilend gestript hoeft te worden. “Sommigen van jullie kennen het al en vullen de service op parketgebeid aan met dit onderhoud voor linoleum, pvc en vinyl, rubber, PU en sportvloeren en epoxy vloeren. Voor anderen vloek ik nu in de parketkerk maar iedereen weet welke vloeren het meest worden gelegd op dit moment. Onderhouden van deze vloeren op kleinere oppervlakken is een prima bijverdienste. Ik verwacht niet dat jullie scholen met vloeren van duizenden vierkante meters of hele ziekenhuizen gaan aanpakken, maar er zijn voldoende wachtkamers, winkels, kantines en dergelijke van enkele honderden vierkante meters die je prima kunt doen als parketspecialist.” De vloer reinigen, opschuren met een paarse pad Bona Pure HD aanbrengen (een extreem slijtvaste PUR coating aldus Nico) en de vloer wordt beschermd en is belastbaar na 12 uur.
Een demonstratie door Dennis en Raymond van Bona volgt. Nico: “Er zijn versies van Pure HD in mat, extra mat en zijdemat, er zijn kleuren verkrijgbaar die in twee lagen worden aangebracht met Pure of Pure HD als toplaag, er kunnen chips worden ingestrooid. Het is aan jullie om te kijken of je er iets mee kunt.” Tot slot wees hij op het verschijnsel Greenwashing: “Er zijn inmiddels zoveel labels die zelfverzonnen zijn door fabrikanten. Het is een jungle, ik weet het: de EU heeft 230 labels goedgekeurd. In aanvulling op de labels die ik eerder noemde wijs ik op Green Dot, waaraan onze emmers voldoen en Safer Choice. Hier voldoen wij ook aan en we verzinnen zelf geen labels.” Als uitsmijter toonde hij een schadegeval van parket op schuimbeton: de ammoniak uit het schuimbeton was tussen de lege kopse kanten van een visgraat parketvloer omhoog gekropen en had de kopse delen zwart gemaakt. Oplossing om dit voortaan te voorkomen: lijm in de naden laten zitten of werken met een primer op het schuimbeton. Zo eindigde een zeer informatieve dag in Utrecht.

Raymond aan het werk

Schrobmachine op een pvc-vloer
Copyright
© 2024 Business Content Media Den Haag. Niets uit dit artikel of deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, elektronisch, op geluidsband of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever Business Content Media/Vakblad Vloeren Business magazine.
Dit artikel is verschenen in Vakblad Vloeren Business magazine, editie November 2024. Nog geen abonnement of wilt u een abonnement cadeau geven? Mail naar linda@businesscontentmedia.nl voor de meest recente aanbieding