De Refter, het restaurant van de Radboud Universiteit, is compleet vernieuwd. Met 850 zitplaatsen en dagelijks meer dan 1600 bezoekers wordt het wel het grootste restaurant van Nijmegen genoemd. Nieuw zijn de zes foodcounters met elk een ander thema, sfeerbeleving en assortiment. De klassiek-zakelijke inrichting bestaat uit lange ‘leerbeklede’ banken, houten tafels en veel groen. Op de vloer Eternal-vloeren van Forbo Flooring in houtlook of metaalsfeer. In het balkongedeelte van de nieuwe Refter bevindt zich een studiegedeelte met 150 plekken. Dat alles maakt het universiteitsrestaurant meer tot een woonkamer dan een kantine. De nieuwe Refter is sinds eind maart open.
Het interieur-ontwerp is van het creatieve bureau CDNZ. De opdracht was de huidige eetzaal te transformeren naar een modern ‘foodcourt’ waar ontmoeten, samenwerken, studeren, ontspannen en lekker eten zouden samenkomen. De zes foodcounters zijn vijf dagen per week van half acht ’s ochtends tot acht uur ’s avonds open voor studenten, medewerkers en bezoekers van de Radboud Universiteit, maar ook voor buurtbewoners en pensionado’s die hier graag een vorkje prikken.
Elk van de zes counters heeft een eigen naam. Bij Panama kun je terecht voor koffie, koek en ontbijt. Sousa heeft soep, broodjes en salades. Angus nr 5 serveert grillgerechten, burgers en friet. Deli Tiger is de Aziatische afdeling en Mama Maria’s staat voor pizza’s en ovenschotels. Wie hecht aan de klassieke, warme Reftermaaltijden, gaat naar Craft. Afhankelijk van het tijdstip van de dag zijn verschillende counters geopend. Aan het einde van de middag gaat de wijnbar open.
De in totaal 45 medewerkers hebben de afgelopen maanden intensief geoefend met de nieuwe apparaten zoals ovens, friteuses en binnenbarbecues. De werknemers die koffie serveren, hebben een cursus barista gevolgd, zodat ze een perfect hartje of eikenblaadje in het cappuccinoschuim kunnen draaien. Het nieuwe restaurant biedt meer vegetarische en veganistische maaltijden, en biologische ingrediënten en streekproducten. De Refter wil mensen verleiden maaltijden te kiezen zonder vlees. Wel zo duurzaam. Ook goed voor het klimaat: de koffiedrab gaat niet langer in de prullenbak, maar wordt gebruikt als voedingsbodem voor oesterzwammen.
Voor meer info over de Eternal vloeren van Forbo, die ijzersterk zijn, makkelijk schoon te maken en nauwelijks onderhoud nodig hebben, zie: www.forbo-flooring.nl.