Terrazzo, het Italiaanse woord voor ‘terras’, maakt op het moment een grote comeback. Het Italiaanse design wordt al sinds de oudheid toegepast en heeft veel ontwerpers en architecten over de hele wereld geïnspireerd.
In de woorden van Interface: “Het geheim van terrazzo? De verscheidenheid en de vele manieren waarop er met het design ontworpen kan worden. De nieuwe collectie van onze nora vloeren, norament 926 pado, speelt in op deze trend. De nieuwe collectie vloeren heeft een ‘chipdesign’ gebaseerd op terrazzo, dat zorgt voor elegantie in de ruimte.”
“Terrazzo staat bekend als blikvanger van oude villa’s en klassieke gebouwen. We zien echter dat de opvallende patronen en het ontwerp van terrazzo ook vaker terugkomen in moderne interieuromgevingen. norament 926 pado heeft een licht gestructureerd, tweekleurig oppervlak dat wordt gekenmerkt door eenkleurige korrels die in het product zijn ingebed. Het design van nora zorgt ervoor dat de nieuwe collectie naadloos bij de terrazzo trend aansluit, gecombineerd met een lange levensduur.”
“De artistieke mix van terrazzo en mozaïek in de nieuwe collectie brengt ieder interieur tot leven. Met dit nieuwe ontwerp bieden we een trendy moderne vloeroptie met terrazzo-invloeden die een unieke visuele diepte en een natuurlijke uitstraling creëren. Het karakteristieke, klassieke design vormt het hart van de nieuwe collectie. Bij een aantal van de nieuwe designs integreren we ook gerecyclede chips uit onze nora-productie. Dit doen we omdat we al ons hoogwaardige rubber willen gebruiken en zo afval in onze productie willen verminderen. Zo ondersteunen we onze duurzaamheidsdoelstellingen. De rest van de instrooiing bestaat uit een mix van marbled chips en single colour chips. Zo krijgt de vloer een extra dimensie en een heldere finishing touch.”
“Duurzaamheid met betrekking tot ontwerpen, bouwen en architectuur gaat niet alleen over het plaatsen van zonnepanelen of zorgen voor goede isolatie. Om de impact van een gebouw op de aarde (en haar bewoners) te beperken, moet er gekeken worden naar alle elementen van een woning of gebouw. Elke keuze, hoe groot of klein die ook is, die tijdens het bouwproces gemaakt wordt heeft namelijk ecologische gevolgen. Als het gaat om de vloeren met een lage CO2-impact voor in huis, denken we al snel aan hout of steen; producten met een natuurlijke oorsprong. Het is echter niet zo simpel dat als een vloer van hout is, deze automatisch als duurzaam kan worden gekwalificeerd. De milieu-impact van een vloerbedekking wordt niet alleen berekend op basis van de materialen waaruit de vloerbedekking bestaat. De winning van deze grondstoffen, fabricage van de vloer, het transport, de verpakking, maar ook de ‘end of life solutions’, zoals recycling, zijn allemaal criteria die invloed hebben op de ecologische voetafdruk.”
“Maar we hebben goed nieuws! Sinds 2018 zijn alle nora by Interface producten volledig CO2-neutraal tijdens de gehele levensduur. Ook zorgt de vloer voor een schone lucht en een prettige akoestiek in de ruimte. Het product is M1-gecertificeerd en daardoor dus bewezen laag in emissies. De M1 commissie kijkt niet alleen naar uitstoot maar ook naar geur, norament pado bevordert de indoor luchtkwaliteit. nora vloeren zijn daarom geschikt voor openbare ruimtes, scholen, en ziekenhuizen.”