Zeg je parket dan zeg je in de meeste gevallen eiken. De houtsoort leent zich nu eenmaal bij uitstek voor schuren, zagen, kleuren en afwerken en weet relatieve stevigheid te combineren met een mooi uiterlijk. Een goed onderhouden eiken parketvloer gaat heel lang mee. Maar hou oud kan een eik, de bron van dit hout, nu eigenlijk worden? De collega’s van bwd in Duitsland weten het antwoord.
De oudste eik van Europa staat in Denemarken, in het natuurgebied Jægerspris Nordskov in Seeland. Deze boom, bijgenaamd de Koningseik, is niet meer geheel intact maar wat er nog van over is wordt geschat tussen 1.400 en 2.000 jaar oud. De stamomtrek is elf meter. In Bulgarije en Oostenrijk staan ook eiken van zeker 1.000 jaar oud, net als in Estland en Letland. In het Verenigd Koninkrijk staat een uitgeholde stam die uit de tijd van de Romeinen zou dateren. Deze boom (of wat er nog van over is) heeft in de holle stam een vloer, een paar bankjes en zelfs een deur gekregen.
De oudste eik in Duitsland is door de Duitse collega’s uiteraard ook opgespoord: de Stieleiche staat in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, wordt geschat op meer dan 1.000 jaar oud, is 35 meter hoog en wordt omringd door andere oude eiken met een stamomtrek van tussen de 9 en 11 meter. Eiken zijn een soort overgevoelige watjes als boomsoort: ze gedijen eigenlijk alleen met soortgenoten om hen heen of vrijstaand omdat andere boomsoorten sneller groeien, het licht ontnemen en de voeding uit de bodem voor de slome eik wegkapen.
Wat is de oudste bekende eik in Nederland? Wij Nederlanders weten gemiddeld weinig van hout, vinden dat ook helemaal niet erg en accepteren maar al te graag kunststof alternatieven die er wel uit moeten zien als dat hout wat we niet begrijpen en waar we (te) weinig van houden. Maar dan nu het antwoord: volgens de NOS in 2022 was de oudste eik op dat moment bekend de Heilige Eik uit Den Hout (what’s in a name) in Brabant: men zei altijd 300 jaar maar boswachter Joris Hellevoort schatte hem tussen de 600 en 800 jaar oud op dat moment. De boom zou rond 1250 geplant zijn, is uitgehold door blikseminslag (aantoonbaar) en door het gebruik als spekrokerij door een kluizenaar (legende) en wordt nog steeds gebruikt door wichelroedelopers die op zoek zijn naar leylijnen. Op de foto bovenaan de Heilige Eik in huidige volle glorie, op de foto hierboven een archiefopname.