Familiebedrijf met een hartstocht voor hout
Kerkhofs Parket uit het Belgische Peer is inmiddels uitgegroeid tot een bekende naam in de markt voor houten vloeren. Het familiebedrijf, eigenaars Willem Kerkhofs en zijn echtgenote Petra Jouck, heeft inmiddels vele klanten in ons land. Peter Peijnenburg, vertegenwoordiger van de fabrikant in Nederland, weet waarom meer en meer professionals de weg naar Peer weten te vinden: “We zijn flexibel, hebben een korte levertijd en zijn ook eerlijk over de herkomst van het hout en bij het maken van afspraken.” Hij toont een recent project in Vinkeveen als een voorbeeld van de vele mogelijkheden met de parketvloeren van Kerkhofs Parket.
Op de vraag hoeveel klanten Kerkhofs Parket inmiddels in Nederland heeft zegt Peter: “Tussen de 600 en 700 klanten waarbij we 100 klanten wekelijks beleveren. Omdat we een grote voorraad aan ruw hout hebben, kennen wij niet de problemen die andere leveranciers op dit moment hebben met vertraging in levertijd. We kunnen direct leveren en dat is aantrekkelijk.” De fabrikant richt zich naast nieuwe houten vloeren ook op reclaimed wood: hout dat opnieuw wordt gebruikt en afkomstig is uit historische locaties in Oost-Europa: “Daar is steeds meer vraag naar en we verkopen dit ook door aan andere leveranciers. Alles is gecertificeerd en echt historisch, want er wordt veel gerommeld in historisch hout. Er worden ter plekke foto’s genomen en de herkomst wordt uitgebreid gedocumenteerd. Dit wordt ook verlangd door de architecten die het intekenen in hun bestek. Het is met name bij deze groep in trek omdat architecten het liefst geen carbon footprint willen achterlaten.”
Van klant naar medewerker
Peter werkt inmiddels 12 jaar voor Kerkhofs Parket, hoe is hij bet het bedrijf terechtgekomen? “Ik verkocht en legde sinds 1992 parketvloeren en was al een klant van hen. Ze zochten iemand om in Nederland 2 dagen per week naar klanten te gaan. Het klikte zo goed tussen ons dat ik 12 jaar geleden besloot in te gaan op het aanbod om volledig voor hen te gaan werken.” Hij noemt eigenaar Willem Kerkhofs als een voorbeeld van wat hem zo bevalt aan de fabrikant uit Peer: “Willem staat gewoon tussen de machines. Bij het bedrijf is degene die staat te trommelen of staat te vegen net zo belangrijk als hijzelf. Er werken 19 mensen bij de fabriek, in de productie en op kantoor, en iedereen helpt mee wanneer het moet. Ik heb zelf ook verschillende keren hout staan te trommelen wanneer het druk was. Op onze kaartjes staat ook geen functie vermeld, we werken bij Kerkhofs Parket en dat is voldoende.” Peter zegt dat iedereen bij het bedrijf altijd bereikbaar is: “Ieder uur van de dag, ook in het weekend. Kan iemand zijn vloeren alleen op zaterdag of zondag ophalen? De fabriek gaat open. Moet ik het ophalen? Ik stap in mijn bus.”
Vakmensen
Dezelfde toewijding geldt ook bij eventuele klachten met een vloer van Kerkhofs Parket: “Wanneer er een probleem is, proberen we steeds samen met de klant tot een oplossing te komen. De eindklant mag nooit de dupe worden van een klacht. Moeten er overuren worden gedraaid om iets af te krijgen dan maakt niemand daar een probleem van in Peer. Het sprak mij direct aan en ik ben blij dat ik voor het bedrijf werk.” Peter ziet dat net als bij veel andere aanbieders van parket de brede visgraat en Hongaarse Punt nog steeds zeer in trek zijn, maar hij ziet ook een herwaardering van 9mm Bourgogne, als strook maar ook van visgraat in de smallere breedtes van 50mm die uiterst geschikt is voor op voorverwarming. “De vraag naar tapis in 6 of 9 mm trekt hoe dan ook aan omdat het prijsverschil met een hele goede duoplank steeds kleiner wordt. Met massief hout kan de parketprofessional zich nog meer onderscheiden. Maar we hebben nog altijd meer vakmensen nodig dan dat er nu beschikbaar zijn, dat blijft een probleem voor de branche.”
Binnenhuisarchitecten
Peter is heel tevreden over de samenwerking met agent Martijn Bonkenburg via wie veel klantcontacten verlopen: “Hij ondersteunt ons geweldig en is een goede ambassadeur van ons bedrijf.” Zelf rijdt Peter het hele land door om projecten te bekijken, klanten advies te geven en met zijn bus kleinere partijen te bezorgen, ook van de producten in egalisatie, verlijming en afwerking die de fabrikant als een groothandel levert (waaronder merken zoals onder andere Rigo, Wakol en Vermeister). “Ik rijd denk ik zo’n 100.000 kilometer per jaar in Nederland en België. We hebben onlangs mee mogen werken aan mooie projecten, zoals De Rode Hoed in Amsterdam en het hoofdkantoor van Pepsi Belgium in Zaventem. Via binnenhuisarchitecten leveren we nu ook vloeren in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.” Kerkhofs Parket levert nooit aan particulieren, ondanks vele verzoeken: “We koesteren onze goede band met onze klanten en hebben een hoge gunfactor bij hen, juist door niet achter hun rug om toch direct te leveren.” De referenties werken goed als reclame, net als de mond tot mond reclame van eindklanten en architecten: “Daar kan geen advertentie tegenop. We gaan het hoofdkantoor van AVRO-TROS in Hilversum voorzien van nieuwe vloeren binnenkort, dat is ook een mooie referentie.” Hij legt uit dat de fabrikant op verzoek van architecten stalen maakt (ook met een bies) en dat architecten en eindklanten uitgenodigd worden om de fabriek in Peer te bezoeken.
Pionier
Willem Kerkhofs is de vierde generatie in houtbewerking. De vader van Willem is inmiddels 92 jaar oud en komt nog enkele dagen per week naar de fabriek. De vloeren van Kerkhofs worden voor 80 procent toegepast bij particulieren en voor 20 procent in projecten. Bijna 70 procent van de omzet komt uit Nederland. “Willem is ook als Belg redelijk vernederlandst door alle klanten uit ons land, hij is een stuk directer geworden. Ik zie hem als een pionier: hij was een van de eersten met massief brede planken op de markt. Hij laat me ook vrij in mijn werk: wanneer je denkt dat je het kunt verkopen en geen onzin vertelt, doe het maar. Dat vertrouwen vind ik heel belangrijk.” Peter vindt het nog steeds bijzonder dat de fabriek zo veelzijdig is in de uitvoering en afwerking van vloerdelen: “Soms krijgen we een foto van een vloer ter reparatie. Dat doen we dan. We zeggen het ook eerlijk als iets niet kan of wanneer mensen een afwerking zoeken die we niet hebben of niet kunnen benaderen. Dan adviseren we waar ze beter kunnen gaan kijken. Dat wordt zeer gewaardeerd.”
Hongaarse Punt
Samen met Dirk van Leeuwen van Dirkedaen uit Wilnis geeft Peter een rondleiding door een nieuw op te leveren huis aan de Vinkeveense Plassen. Er ligt ongeveer 700 vierkante meter Kerkhofs Parket, eiken geolied, met name in Hongaarse Punt, in de woonkamer en de slaapkamers van het huis. Dirk van Leeuwen: “We leggen dit telkens in partijen van 100 tot 150 vierkante meter met 3 man: zagen, lijmen en schuren. Zo kunnen we lekker doorwerken.” De onderbrekingen hangen samen met de overige bouwactiviteiten in de woning, zoals het aanbrengen van trappen en het leggen van natuursteen. In de huiskamer is de parketvloer ook voorzien van een border in zwart marmer dat wit geaderd is. Alle vloeren liggen op Fermacell platen. De delen in Hongaarse Punt in de woonkamer meten 900 x 180 mm, in de slaapkamers zijn deze 700 x 140 mm. Dirk: “De eindklant is terecht kritisch: wanneer een stuk van de vloer niet goed is moet het er direct uit. Gelukkig geldt dit tot nu toe niet voor het parket.” Neuten en plinten komen ook van Kerkhofs Parket. Peter: “We hebben de delen van tevoren op maat gezaagd zodat Dirk en zijn mannen dit niet hier hoeven te doen. Het is een mooi voorbeeld van het maatwerk dat wij kunnen leveren.”
Dit artikel stond in Vloeren Business Magazine editie 29-2021. Gemist? Klik hier voor een abonnement.