In samenwerking met Marion Lamarque, kleurenspecialist en oprichter van COLOR THE LIFE, introduceert Tarkett de ‘Gezondheidszorg Design Gids‘. Deze design gids bevat nuttige adviezen voor het interieurontwerp van ziekenhuizen. Met als doel een aangename zorgomgeving te creëren om te herstellen en in te kunnen werken.
“We weten hoe belangrijk het is om een prettige en passende zorgomgeving te ontwerpen. Om de dagelijkse ervaring van gebruikers te verbeteren, moet hun welzijn worden meegenomen in het interieurontwerp. Dit kan door middel van specifieke vloer- en wandoplossingen.” aldus Valerie Pavard, Design Manager bij Tarkett.
De designgids is onder andere gebaseerd op de resultaten van de onderzoekspaper ‘Het ziekenhuis van de toekomst: uitdagingen en belangen‘. In 2021 is er vanuit Tarkett een onderzoek gestart naar de menselijke, logistieke en technische uitdagingen waarmee ziekenhuizen vandaag de dag worden geconfronteerd. De globale conclusie? Toekomstbestendige ziekenhuizen dienen zowel efficiënter als milieubewuster te worden ingericht en de mens moet centraal worden geplaatst binnen het design. Deze uitkomst weerspiegelt Tarkett’s Human-Conscious Design®: de belofte om vloer- en wandbedekking te ontwikkelen en te produceren die goed zijn voor mens en planeet.
Met de nieuwe Gezondheidszorg Design Gids maakt Tarkett ontwerp- en kleurkeuzes eenvoudiger voor zorgingenieurs, technisch managers en architecten. Tarkett biedt deze doelgroepen inspiratie door kleurenpaletten en succesrecepten te delen. De designgids vertaalt de inzichten van het onderzoek naar duurzame vloer- en wandoplossingen voor specifieke ruimtes. De gids biedt inspiratie bij de uitvoering van interieurprojecten.
Het kleurontwerp van een omgeving beïnvloed menselijk gedrag door emoties op te wekken. Het is daarom belangrijk dat elke ruimte van een zorginstelling – van de receptie en de gangen via de wachtkamer tot intramurale en poliklinische zorg – nauwkeurig wordt ingericht om de gewenste gevoelens en reacties op te roepen. Tarkett onderscheidt daarnaast in de designgids drie designtrends voor de gezondheidszorg, namelijk:
– Biofiel Design: Het positieve effect van interactie met de natuur in zorginstellingen is op grote schaal aangetoond. Een groeiend aantal studies toont aan dat visuele blootstelling aan de natuur zowel de stress als pijn van patiënten vermindert. Kenmerkend voor biofiel design is de aanwezigheid van planten, materialen met natuurlijke effecten (zoals hout en vezels) en toegang tot natuurlijk licht. Bij biofiel design willen we mensen en natuur met elkaar verbinden.
– Huiselijk Design: Ziekenhuizen vermenselijken. Warme en gastvrije ruimtes weerspiegelen een mensgerichte aanpak die de privacy en waardigheid van elk individu respecteert. Het creëren van rustgevende en intieme ruimtes die ‘net als thuis’ voelen kunnen bijzonder krachtig werken voor ouderen.
– Grafisch Design: Kleuren en oppervlakken worden gebruikt om te communiceren, te oriënteren, te leiden en de patiënten en hun familie af te leiden. Een voorbeeld daarvan kan zijn de manier waarop tapijt een looprichting kan stimuleren. Bij grafisch design worden ruimtes ontworpen om intuïtief, speels en gemakkelijk in te leven. Deze sfeer is bijzonder geschikt voor pediatrische afdelingen.
De ‘Gezondheidszorg Design Gids’ kunt u hier downloaden en de onderzoekspaper ‘Het ziekenhuis van de toekomst: uitdagingen en belangen’ hier