Afgelopen maandag vond de eerste ontmoeting plaats tussen deelnemers, sponsors en het NKP-team voor de nieuwe editie van het Nederlands Kampioenschap Parketleggen. De workshops werden gehouden bij Kerkhofs Parket in België. Voorafgaand aan de dag was er veel overleg en voorbereiding door zowel het NKP-team als de sponsors, met bijzondere dank aan Kerkhofs Parket, dat alles perfect faciliteerde.
Sebastiaan van Westrenen, namens de organisatie van het NKP: “Het was geweldig om de bijna complete groep deelnemers, sponsors en het NKP-team bij elkaar te zien. Velen van jullie kende ik al, maar ik zag ook nieuwe gezichten. Bedankt dat iedereen de moeite heeft genomen om te komen, ondanks dat het voor sommigen niet naast de deur was.” Bij binnenkomst om 14.00 uur hing er een prettige en ongedwongen sfeer. Er was goed voor iedereen gezorgd met koffie, thee, frisdrank en snacks. Om 15.00 uur begonnen de workshops. Na een kort praatje werd de groep opgedeeld in kleinere groepjes, zodat iedereen de nodige informatie kreeg en vragen kon stellen.
Kerkhofs Parket
Willem Kerkhofs gaf een rondleiding door de fabriek, waarbij deelnemers via een headset zijn uitleg goed konden volgen. Het begon met een uitleg over het verouderingsproces van parket, waar speciaal ontwikkelde steentjes in een trommel zorgen voor een antieke uitstraling van het hout. Vervolgens werd het droogproces uitgelegd, waarbij hout verder wordt gedroogd om te voldoen aan kwaliteitseisen. De productiehal toonde diverse machines, van zagen tot schuren en inpakken, en de trots van Willem op de geautomatiseerde en handmatige processen was duidelijk merkbaar. Bij de lasersnijder en CNC-machine werden bijzondere motieven in hout gemaakt. Niets gaat verloren; afvalhout wordt gebruikt voor pellets voor in pelletkachels. Kerkhofs is een echt familiebedrijf. Willem, zijn vrouw Petra en zelfs de 95-jarige vader van Willem zijn betrokken. Hoewel zijn vader niet meer in de productie werkt, is er een atelier voor hem waar hij nog altijd houten voorwerpen maakt.
NKP-team
Joey Leenders en Mari Habraken gaven uitleg over het gebruik van mallen bij repetitief zaagwerk. Een mal helpt fouten te verminderen en bevordert de efficiëntie. Mari sprak met enthousiasme over hoe machines het handwerk hebben verlicht en de precisie en snelheid hebben verbeterd. Het gebruik van mallen is ook duurzaam, omdat het materiaalverlies vermindert.
Stauf Klebstoffwerk
Jan-Willem van der Linden verzorgde de workshop over dispersielijm, een belangrijk product voor het NKP. Deze duurzame, watergedragen lijm, de Stauf M2A-720, is geschikt voor het project, ondanks de uitdaging die water en hout combineren kan vormen. Hij benadrukte de
voordelen van dispersielijmen, zoals minder schadelijke stoffen, maar wees ook op de belangrijke aandachtspunten, zoals de inlegtijd na het aanbrengen van de lijm. Belangrijke aandachtspunten bij het gebruik van deze lijm zijn: de inlegtijd na aanbrengen van de lijm. Huidvorming kan ontstaan bij te lang wachten met inleggen van hout, dus lijm niet te ver vooruit! De juiste keuze voor de lijmkam. Denk na over welke lijmkam je gebruikt. De juiste keuze qua nagels en nagelafstand.
RIGO Verffabriek
Michael Koopmans gaf een presentatie over afwerkmiddelen en het bewust omgaan met afval tijdens het schuren en afwerken van parket. De Royl 1K-olie werd geselecteerd als afwerking voor deze editie van het NKP. Deze olie is zuinig, droogt oxidatief en biedt langdurige bescherming. Het is een volledig natuurlijk product dat geen schadelijke stoffen bevat. Michael benadrukte ook hoe belangrijk het is om bewust om te gaan met materiaalverbruik en afval om verspilling te verminderen. De unieke eigenschappen van de Royl 1K-olie zijn: Een impregnerende olie die oxidatief droogt. Met andere woorden: het heeft zuurstof nodig om te drogen. Na dit proces beschermt de olie het hout tegen vocht en vuil. Gemakkelijk op kleur te brengen door speciaal ontwikkelde pigmenten toe te voegen. Zuinig in verbruik, want 1 laag olie volstaat en garandeert een duurzame bescherming van de parketvloer. Zo kun je 40 m² parket afwerken met 1 liter olie. Bij lak is dat wel 12 liter op hetzelfde oppervlak! Lang houdbaar en olie die overblijft is goed te bewaren voor het volgende project.
Festool
Titus Kamphuis van Festool gaf een workshop over de onmisbare machines voor parketteurs. Hij demonstreerde verschillende apparaten, zoals zaagtafels, afkortzagen en schuurmachines. Festool biedt veelzijdige oplossingen, zoals de nieuwe, handzame zaagtafel die werkt op accu’s. Na een uitgebreide demonstratie kregen alle deelnemers een goodie bag. Voor de wedstrijd heeft Titus de volgende belangrijke machines behandeld: de zaagtafel, de afkortzaag, de invalzaag, de schuurmachine, de stofzuiger en diverse accessoires.
Plinten en Profielen Centrale (PPC)
Olaf Weber van PPC gaf een presentatie over het gebruik van sociale media om naamsbekendheid te vergroten. Hij benadrukte hoe het NKP kan worden gebruikt om vakmanschap te tonen en klanten te werven. Regelmatig berichten plaatsen is daarbij essentieel. Daarnaast biedt PPC de mogelijkheid om vakkennis te vergroten via de PPC Academy, met cursussen over onder andere oliën, lakken en traprenovatie.
De dag werd afgesloten met een frietkraam, waar deelnemers genoten van typische Belgische snacks en frisdrank. Na het eten werd besproken dat er geen voorbeeldbord voor de wedstrijd zal worden getoond, zoals vorig jaar door deelnemers was gewenst. Het NKP-team besloot dat iedereen blanco aan de wedstrijd begint, zoals je ook op een project start zonder voorbeeld.
Sebastiaan: “Het belangrijkste advies voor de wedstrijd is: zorg ervoor dat je gereedschap is gekeurd en dat je je PBM’s in orde hebt. Denk er goed over na wat er voor jou belangrijk is om mee te nemen om een patroonvloer te kunnen leggen. Zorg ervoor dat je scherpe zaagbladen en beitels hebt. Bedenk je goed wat je tijdens de workshops hebt meegekregen, want dit kan belangrijk zijn.” Het NKP-team kreeg veel positieve reacties op de workshops, maar ook kritische feedback, wat bijdraagt aan verdere kennisdeling. Het NKP vindt plaats tijdens de komende editie van de beurs InCoDa in Gorinchem van 22 tot en met 24 september.